En frivillig rådgiver fortæller

Den Frie Rådgivning har ca. 40 frivillige, hvoraf de 25 er frivillige rådgivere.

Christina om at være frivillig rådgiver. 

Hvorfor startede du som frivillig?

Jeg læser til socialrådgiver og har stor interesse i den menneskelige kontakt. Som frivillig får jeg lov til at hjælpe nogle mennesker med at få styr på nogle problemstillinger som det offentlige system ikke er gearet til at varetage, men som har stor betydning for brugernes hverdag.  Samtidig får jeg lov til at beskæftige mig med nogle områder jeg har interesse for og som giver mig erfaringer der kan bruges på min uddannelse og senere i mit arbejdsliv.

Hvad giver det dig at være frivillig?

At være frivillig giver mig muligheden for at være del af et netværk og møde nye spændende mennesker, både blandt brugerne og blandt de andre frivillige. Det giver også muligheden for ny læring og en masse spændende oplevelser.

Nævn en oplevelse, som du især husker

Jeg har ikke været på Den Frie Rådgivning så længe, men det gør indtryk på mig at brugerne kommer og har så stor tillid til at vi kan hjælpe dem. Ofte kan det være ret private ting de kommer og skal have hjælp til. 

Derudover gør det indtryk på mig at der altid er en god og åben stemning på Den Frie Rådgivning og det smitter helt sikkert også af på brugerne.

Hvilke tilbagemeldinger får du fra brugerne?

Jeg oplever, at brugerne er meget taknemmelige for den hjælp de får. Flere af dem vender tilbage og jeg oplever, at de videregiver oplysningen om Den Frie Rådgivning til deres netværk og derved er med til at sprede budskabet om Den Frie Rådgivning.

Nævn tre grunde til at blive frivillig

Man skal blive frivillig hvis man har lyst til at hjælpe andre, til at møde nye mennesker og hvis man vil skabe nye erfaringer. Det er sjovt og lærerigt at være frivillig. Samtidig med at man kan være med til at øge livskvaliteten for andre mennesker, så giver det også livskvalitet at være frivillig.

Tanya om at være frivillig rådgiver

Tanya Ringberg – 23 år.

Frivillig siden: December 2014

Uddannelse: Har læst engelsk på Uni, men håber på at komme ind på socialrådgiveruddannelsen til august.

 

Hvorfor startede du som frivillig?

Jeg tror, det mest var fordi, det lød interessant, plus det at jeg ikke havde noget på mit CV. Jeg behøvede ikke at lave noget, jeg fik penge for. Det var en måde, jeg kunne prøve mig selv lidt af, hvor det ikke var et sted, jeg skulle præstere noget hver dag. Og så bliver man jo heller ikke trukket i SU, hvis man laver frivilligt arbejde. Så jeg har også fået mulighed for at afprøve et arbejdsforhold, og se hvor meget jeg kan holde til i forhold til mit handicap.

Hvad giver det dig at være frivillig?

Det er godt, at kunne hjælpe andre mennesker, og så får man en masse ekstra oplysninger om samfundet.
Det går op for én, hvor svært eller besværligt det kan være, at finde ud af forskellige ting i vores system.
Man opbygger også noget viden om samfundet, og bliver måske lidt mere kritisk og systemskeptisk, når man ser, hvor svært det kan være, at finde rundt i det danske system.
Jeg har også fået rykket nogle grænser personligt, og har lært at sætte mig ind i et andre menneskers situationer. Se på sagen og tænke logisk i situationen. Og tit skal de jo have hjælp til noget, som de ikke synes er så rart. Det kan både komme tæt på og være lidt grænseoverskridende. Så det har gjort, at jeg synes jeg er blevet bedre til at håndtere andre mennesker – og håndtere tingene så de ikke bliver mere kede af det end de måske er i forvejen, hvis de kommer med en svær problemstilling.

Er der en oplevelse, du særligt husker?

Der er flere – men den nyeste er med en meget ung dreng, som kom her helt alene. Det viste sig, at han kom med en meget indviklet sag og nogle papirer, som man egentligt synes en voksen skulle tage sig af. Det gjorde meget indtryk på mig. Og så kommer jeg til at tænke på, om jeg egentligt selv nogensinde har stået i en situation, hvor jeg skulle håndtere noget så stort som bare 15 årig – Der kan jeg jo knap nok huske, om jeg har haft noget ansvar.

En anden oplevelse var med en lidt ældre dame. Hun blev ved med at sige, at hun var ked af, at hun blev ved med at tage min tid. Og det gjorde hun jo ikke. Det er jo derfor, jeg er her. Men det siger jo lidt om, hvor svært det er for dem også - altså at spørge om råd. Og det giver et lidt andet billede, end det man måske ofte tror om andre. At de faktisk er meget taknemmelige over den hjælp, de får. Vi ville jo selv blive kede af det, hvis vi ikke kunne få den hjælp, vi havde ret til at få.

Hvilke tilbagemeldinger får du fra brugerne?

De fleste, synes jeg, er rigtig glade for at få hjælp.  De kommer tit og siger tak for den hjælp, de har fået. Selv meget små ting er de taknemmelig for. Man kommer til at sætte pris på, at man kan hjælpe dem. Det de måske synes var et stort problem, viste sig slet ikke at være så svært eller stort alligevel.
Man kan jo ikke redde hele verden, og man har jo kun den tid, der nu er sat af, men bare det at kunne hjælpe dem, man nu kan nå, giver noget.  Det skal man også huske som frivillig, at det er godt – så man ikke går hjem og ”slår sig i hovedet” over, at man ikke nåede alt det, man troede kunne. Man er jo ikke supermand og kan ikke redde hele verden.

Hvilke grunde er der til at blive frivillig?

Det er for at møde nye mennesker, men også for at prøve mine egne grænser af, og se hvad man kan yde for andre mennesker.  Og man skal gøre det, fordi man godt kan lide andre mennesker – og huske at det er frivilligt, og måske tager en pause en gang i mellem og ”slår lidt fra”.
Det er fint, at man som frivillig, kan få et andet indblik i samfundet, men der er selvfølgelig både fordele og ulemper. Nogen gange kan man da godt føle, at det måske var nogle med lidt mere vidne og erfaring, der burde løse nogle af de problemstillinger, borgerne kommer med. Og så er der jo også de øvrige frivillige, man arbejder sammen med, som også hjælper én med at se og forstå andre ting i samfundet, som man måske ikke lige selv havde tænkt over. Så man er ikke alene, hvis man synes noget er underligt eller sat” forkert” op.
Socialt er der jo heller ikke altid lige meget tryk på, så der kan man nå og snakke med de andre frivillige, og høre om , hvordan deres dag har været, så det giver mange hyggelige samtaler.
Og det fede er, at de alle samme er her med forskellig baggrund, men at vi er fælles om en ting: At man gerne vil hjælpe andre mennesker. Ellers ville man jo ikke være frivillig her.

Rollen som frivillig

Mohammed Eid

Frivillig siden oktober 2014

Negot-arabisk

 

Hvorfor startede du som frivillig? 

Jeg har altid haft planer om at udføre frivilligt arbejde, men havde bare ikke tid til det pga. studiet og fritidsjob/interesser.  Jeg mener, at enhver borger skal leve op til rollen som aktiv borger, og er derfor etisk forpligtet til at udføre frivilligt arbejde. Frivilligt arbejde er lige med menneskelige interaktioner dvs. socialisering og socialisering skaber en helhed i et samfund.  Udover det, så har jeg selv været flygtning engang, og jeg ved hvor vigtigt det er, at få hjælp og rådgivning til at komme i gang i systemet.

Hvad giver det dig at være frivillig? 

Man får meget ud af et være frivillig synes jeg. Man tilegner sig viden på mange områder såsom udlændingeloven, visumansøgningerne, udbetalingsproblematikkerne osv. Dernæst så giver frivilligt arbejde muligheden for at skabe netværk og kontakter. 

Frivilligt arbejde giver også mulighed menneskelige interaktioner, hvilke er vigtigt da et menneske er et socialt væsen. Man møder og interagerer med forskellige spændende mennesker med forskellige sager. 

Vigtigst af dem alle er følelsen af, at man har gjort en forskel. 

Er der en oplevelse, du særligt husker?

Der er rigtig mange oplevelser, men jeg har desværre tavshedspligt. Hvis jeg skal nævne en uden at bryde tavshedspligten, så var det nok da jeg skulle hjælpe en borger, der havde problemer med en masse regninger. Inden jeg skulle kontakte myndighederne, bedte jeg om hans sygsikringskort, også opdagede jeg at det var hans fødselsdag i dag. Jeg sagde tillykke til ham, men han var selv ikke klar over det. Han havde så travlt at han ikke kunne huske sin egen fødselsdag. Han prøvede at redde den ved at sige. ”Man skal ikke feje at ens liv bliver et år mindre”.