Interview med Dicte

Dicte studerer Interkulturel pædagogik med Dansk som andet sprog. Hun er frivillig i Den Frie Rådgivning og har været det i ca. 1½ år. Dicte fortæller:

”Jeg skrev til den tidligere leder af Integrationsafdelingen i Odense, Birgitte Vinsten, og spurgte om jeg kunne få lov til at hjælpe eller lave et eller andet relevant. Det kunne være lønnet eller ulønnet. Jeg ville bare gerne gøre mig nyttig med noget, der havde relation til mit studium. Så var jeg til møde på hendes kontor, hvor jeg fandt ud af, at der sker en hel masse i Vollsmose. Hun formidlede kontakten til lederen af det nystartede Community Center, der giver en hjælpende hånd til foreninger i Vollsmose, og så endte jeg der med at lave Dansktræning.  I Community Centeret hørte jeg om Den Frie Rådgivning og så havnede jeg her som frivillig rådgiver.

Så jeg har selv gjort en stor indsats for at finde det rigtige sted at være frivillig. Mange bliver fanget af de, der kommer med flyer’s på Universitetet og forsøger at fange folk. Men jeg var på egen hånd. Jeg tror også, at det er derfor jeg har holdt ved. Mange hører måske om noget frivilligt arbejde og prøver det af. De bliver måske hængende i nogen tid og finder så ud af, at det ikke lige var det, de havde regnet med. Mange studerende har også travlt i perioder og så har de ikke tid til frivilligt arbejde. Jeg tror, at det er fordi det var en anden måde, jeg kom ind i det hele på, at holder ved.

Senere kom jeg til at præsentere Den Frie Rådgivning i Community Centerets bestyrelse og nu er jeg formand. Men jeg blev samtidig ved med at være frivillig hos Den Frie Rådgivning. Det er så dejligt at komme her i Rådgivningen og at være frivillig her. Det er så dejligt med alle de mennesker, der kommer her og de frivillige dem savnede jeg, så det kunne jeg heller ikke slippe. Så blev jeg bare nødt til at lave noget mere frivilligt arbejde.

Der er sket meget for Den Frie Rådgivning i den tid, jeg har været her. Dengang, jeg startede, var Marianne stadigvæk daglig leder. Det havde hun jo været de sidste mange år, og tingene var meget sådan som de var, for det havde hun og andre jo arbejdet på i lang tid. I Den Frie Rådgivning arbejdes der hele tiden på at effektivisere rammerne for rådgiverne - alle vil jo altid gerne være med til at forbedre, det de laver. Det kan man tydeligt mærke, at Rådgivningen er præget af. På et møde fik jeg sagt, at jeg syntes, der var et eller andet, der ikke fungerede godt. Marianne har altid opfordret til dialog, og har taget kritikpunkter til efterretning.

Jeg har været frivillig, mens der har været skift af koordinatorer og hver koordinator har sin egen stil. Da Sara kom til som barselsvikar, kunne man mærke at der kom nye øjne på og mange af de ting, Marianne barslede med blev effektiviseret. Der er bl.a. kommet en screener som modtager brugerne, og kan vejlede de frivillige. Venteværelset for brugerne har også medvirket til mere ro og bedre rammer for rådgiverne. Jeg synes, at der bliver taget godt hånd om de frivillige rådgivere, og når man kommer, er det ikke noget med, at man skal stå og se forvirret ud. Der er altid nogen, der ved, hvor man skal sidde og hvor man skal gå hen. Før i tiden havde det været sådan, at der ikke lige var bordplads og man vidste ikke, hvor man kunne sætte sig med computeren, hvis der allerede sad en ved bordet. Det fungerer rigtigt godt nu. Det er der kommet meget mere opmærksomhed på.

Bestyrelsen har været meget opmærksom på, hvordan man kan ruste de frivillige til det her job. Der har været holdt en masse kurser og en masse fyraftensmøder med gode oplæg, som kan give noget mere viden om hvordan man kan håndtere en konfliktsituation eller om en samtale, der er ved at køre lidt af sporet.

Jeg sidder ikke i bestyrelsen, men jeg deltager i nogle af de udvalg, der er nedsat. Jeg er med til deres kursus og hvis der har været en tur eller et andet sted hen, så har jeg været med. Hvis der har været noget, hvor man har haft mulighed for at ytre sig om et eller andet, eller hvis tingene kan være eller kan blive bedre.

På det seneste har der været lidt uro, fordi økonomien ikke har været så god. Det har ikke påvirket det, der sker mellem de frivillige og brugerne, men jeg har kunnet mærke, at der har været lidt forvirring og lidt uro. Men der er stadigvæk en tro på, at vi nok skal få styr på de. Jeg tænker er det der er brug for er, at de hele tiden skal forbedre tingene. Det, der ikke har været tid til at overveje er, hvad det så er, vi gerne vil være bedre til. Jeg skal jo heller ikke sidde og sige, at der er noget, de skal blive bedre til, for jeg ved jo, at de gør det, men tiden har bare ikke lige været der til endnu mere effektivisering. Men det kommer og alt er også stort set tilbage på sporet. Mange af de gode idéer er allerede blevet ført ud i livet. Der er styr på det når brugerne kommer og der er altid lige en, der kan få styr på det, så det ikke er noget rod. Der er kommet flere borde til de frivillige og det hele fungerer rigtigt godt. Det skulle måske være, at de gerne vil udvide og det synes jeg også er en superidé, så det kunne være godt, hvis antallet af satellitrådgivninger voksede og rådgivningen måske blev taget op i andre kommuner, hvor der er mange flygtninge. ”

Den Frie Rådgivning har eksisteret i 10 år, og om udviklingen siger Dicte:

”Den Frie Rådgivning har jo udviklet sig fra ingenting over 10 år til det, de er nu. Når jeg ser på Community Center Vollsmose, som jeg nu er formand for, tænker jeg, at det hele ikke kommer på en gang. Om 10 år, så kan det være, det ser helt anderledes ud. Ting tager tid. Jeg tænker, at Den Frie Rådgivning er beviset på, at mange års hårdt arbejde og troen på det man laver er vejen frem til at det kan lade sig gøre. Som sagt, ting tager tid, men se lige på det produkt, der er kommet ud af det. Det er en super velfungerende rådgivning, som pga. mange menneskers ildhu og hårde arbejde virker.

Nu skal jeg til at skrive bachelor og jeg vil gerne sige tak til Den Frie Rådgivning fordi både Solveig (studentermedhjælper) og Karina (fungerende daglig koordinator) har givet sig tid til at tale med mig om mit projekt. Man kan altid komme til de mennesker, der er i Den Frie Rådgivning og snakke med dem om alt muligt andet end lige det, der er rådgivningsrelateret. Der bliver delt alt muligt andet menneskene imellem og man kan altid få et godt råd af en kollega. Det er meget særligt, for jeg har også været frivillig andre steder. Jeg har endnu ikke mødt en frivillig herude, som man ikke hurtigt falder i snak med. Folk er meget interesserede i, hvad man laver.

Selv om Den Frie Rådgivning er ved at have rimelig erfaring efter 10 år, så vil man alligevel gerne udvikling. Der er stor lydhørhed både blandt de ansatte og bestyrelsen. Man kan godt få et ord indført og man kan få lov til at påvirke ting. Den tankegang er også medvirkende til, at Den Frie Rådgivning er nået dertil, hvor de er i dag. Det var der nogen, der måske kunne lære noget af.

Jeg kunne forstå på Kim (den første daglige koordinator), at da de startede For 10 år siden, vidste de ikke, hvad det egentlig var, de gik i gang med og da Marianne kom var det til en organisation, der var meget åben og indstillet på at være lydhør og det har forplantet sig igennem hele organisationen igennem de 10 år. Det er en organisation, der udvikler sig og ikke lukker sig om sig selv. Det er ret utroligt. Jeg tror, at mange har gode tanker og så får man udviklet lidt og så går det lidt i stå. Her er det ikke gået i stå. Det er også ret vildt.

Det kan have noget at gøre med, at her kommer mange mennesker og her kommer nye mennesker. Der er en løbende udskiftning i frivilliggruppen, så den bliver aldrig stationær. Det er ikke så voldsomt, at der aldrig er hverken hoved eller hale på noget. Der kommer hele tiden nye øjne der ser tingene på en ny måde samtidig med, at man bevarer kontinuiteten.